Regiunile de dezvoltare (Cum va fi impartita Romania)

Romania va fi impartita in 8 zone de dezvoltare regionala. Fiecare regiune de dezvoltare cuprinde mai multe judete. Regiunile de dezvoltare nu sunt unitati administrativ-teritoriale, nu au personalitate juridica, fiind rezultatul unui acord liber intre consiliile judetene si cele locale.

Aceste zone vor cuprinde de la 4 pana la 7 judete si vor fi delimitate de granitele actualelor judete din care se formeaza.

Romania va avea urmatoarele regiuni de dezvoltare cu resedinte in unul din orasele componente, astfel:

 • Regiunea Vest va avea resedinta la Timisoara si se va compune din 4 judete (Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin)
 • Regiunea Nord-Vest va avea resedinta la Cluj si se va compune din 6 judete (Bihor, Satu Mare, Maramures, Salaj, Bistrita-Nasaud si Cluj)
 • Regiunea Nord-Est va avea resedinta la Piatra-Neamt si se va compune din 6 judete (Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Vaslui si Bacau)
 • Regiunea Sud-Est va avea resedinta la Braila si se va compune din 6 judete (Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta)
 • Regiunea Sud-Muntenia va avea resedinta la Calarasi si se va compune din 7 judete (Arges, Dambovita, Prahova, Ialomita, Calarasi, Giurgiu si Teleorman)
 • Regiunea Sud-Vest Oltenia va avea resedinta la Craiova si se va compune din 5 judete (Gorj, Valcea, Olt, Dolj si Mehedinti)
 • Regiunea Centru va avea resedinta la Alba-Iulia si se va compune din 6 judete (Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu si Alba)
 • Regiunea Ilfov va avea resedinta la Bucuresti si se va compune dintr-un singur judet (Ilfov) si municipiul Bucuresti

Regiuni de dezvoltare si judete Romania

 

Despre regionalizarea Romaniei

vezi Programul Operational Regional 2007 – 2013 (REGIO)

Dezvoltarea regionala urmareste impulsionarea si diversificarea activitatilor economice, stimularea investitiilor in sectorul privat, contributia la reducerea somajului si nu in cele din urma sa conduca la o imbunatatire a nivelului de trai.

Politica de dezvoltare regionala reprezinta un ansamblu de masuri planificate si promovate de autoritatile administratiei publice locale si centrale, in parteneriat cu diversi actori (privati, publici, voluntari), in scopul asigurarii unei cresteri economice, dinamice si durabile, prin valorificarea eficienta a potentialului regional si local, in scopul imbunatatirii conditiilor de viata. Principalele domenii care pot fi vizate de politicile regionale sunt: dezvoltarea intreprinderilor, piata fortei de munca, atragerea investitiilor, transferul de tehnologie, dezvoltarea sectorului I.M.M.-urilor, imbunatatirea infrastructurii, calitatea mediului inconjurator, dezvoltare rurala, sanatate, educatie, invatamant, cultura.

Obiectivele de baza ale politicii de dezvoltare regionala sunt urmatoarele:

 • diminuarea dezechilibrelor regionale existente, cu accent pe stimularea dezvoltarii echilibrate si pe revitalizarea zonelor defavorizate (cu dezvoltare intarziata); preintimpinarea producerii de noi dezechilibre;
 • indeplinirea criteriilor de integrare in structurile Uniunii Europene si de acces la instrumentele financiare de asistenta pentru tarile membre (fonduri structurale si de coeziune);
 • corelarea cu politicile sectoriale guvernamentale de dezvoltare; stimularea cooperarii interregionale, interne si internationale, care contribuie la dezvoltarea economica si care este in conformitate cu prevederile legale si cu acordurile internationale incheiate de Romania.

Principiile care stau la baza elaborarii si aplicarii politicilor de dezvoltare regionala sunt:

 • descentralizarea procesului de luare a deciziilor, de la nivelul central/guvernamental, spre cel al comunitatilor regionale;
 • parteneriatul intre toti actorii implicati in domeniul dezvoltarii regionale;
 • planificarea – proces de utilizare a resurselor (prin programe si proiecte) in vederea atingerii unor obiective stabilite;
 • cofinantarea – contributia financiara a diversilor actori implicati in realizarea programelor si proiectelor de dezvoltare regionala.

Informatii oficiale despre Regionalizarea Romaniei

sursa: site Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice www.mdrt.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


6 − doi =

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


|* Raisense Concept